top of page

AKTUELLT JUST NU

- Juni -

Fantastiskt! Vi började skörda vår färskpotatis Arrow tisdagen den 20 maj! Nu har vi alltid nyskördad potatis i gårdsbutiken tisdag till lördag! Vid provgrävningen den 17 och 18 maj fick vi se mycket fin potatis av bra storlek och vi beslöt oss för att börja skörden redan på tisdag den 20/5, vilket är rekordtidigt för oss! Fina förutsättningar då de kom i jorden och med två lager väv så har de utvecklats fint. Vi har varit tvungna att bevattna, då det var mycket liten nederbörd, men mängden vatten och i övrigt goda växtbetingelser har gett oss, som det ser ut en mycket fin färskpotatis! Samtliga grödor som nu är sådda, planterade får nu konstbevattning, i väntan på regn...Tack och lov har vi  god tillgång till vatten! Egna dammar där vi samlar dräneringsvatten från åkrarna, under vinterhalvåret, ger oss möjligheten att kunna bevattna både potatis och grönsaksfälten. Vår älskade gröna sparris har vi nu skördat klart för året. Dill, den berömda, kunde vi börja skära fredagen 6/6!  I växthuset har de olika grönsaksplantorna växt och frodats och planteras nu efterhand ut på fälten. Och under hela säsongen från april till augusti så sår vi frön och driver fram plantor för vår odling på friland. Men även sallad och basilika drivs fram för försäljning i gårdsbutiken. Premiär för basilikan tisdagen den 10 juni! Och andra omgången sallad finns i butiken i slutet på v25...

Vår första odling av rabarber blev tyvärr inte bra p g a någon skada på plantorna. Nu har vi satt nya plantor och förhoppningsvis ska vi ha fin rabarber till nästa år! Vi har fr o m 20 maj nya öppettider! Se fliken öppettider för mer info! Torkad gu lök köper vi in från Martin i Görslöv och finns fortfarande hos oss. All vår vinterpotatis skördades i slutet av september och i början av oktober och finns i stora trälådor inne i våra lagerhus där de lagras i en temperatur runt fem grader, och fortfarande har vi kvar av några sorter. Vi gläds också åt att vi nu har ännu ett modernt och fantastiskt fint lagerhus för lagring av potatis, en del av den nybyggda maskinhallen som har en isolerad del för detta ändamål.   

Honung är slut för säsongen och vi väntar på årets försommarskörd, nog klar strax efter midsommar, som vanligt från bin som lever i Farhult, Jonstorp och Arild produceras av Caroline Lindman!

Ägg finns alltid hos oss, både vita och bruna, och dessa kommer från Backagården, Therese Tegsell.

Mycket gott att se fram emot oavsett årstid, handla och laga efter säsong!

Behöver ni lite extra inspiration kring hur ni kan tillaga rätter med potatis så rekommenderas boken "Potatis" av kocken Stefan Ekengren! Många fantastiskt goda recept och mycket bra information om hur du tillagar potatis på allra bästa sätt!

 

  

DSC_0046.JPG
IMG_5878.jpg

IMG_0386.jpg
IMG_5875.jpg
bottom of page